zaterdag, maart 07, 2009

Bed-in Amsterdam Hilton John en Yoko 40 jaar geleden !

Van 21 tot en met 29 maart 2009 wordt in Hilton Amsterdam de legendarische Bed-in for Peace herdacht met een driedelige foto-expositie From Holland with Peace. Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono lagen tijdens hun huwelijksreis in maart 1969 zeven dagen lang in bed op kamer 1902 (nu 702) van het Amsterdamse Hilton Hotel. Tijdens deze zogenaamde 'Bed-in for Peace' spreken ze met de internationale pers over vrede. Zo werd voor het eerst bewust aandacht voor een boodschap gevraagd met hulp van beeld en de moderne media.

De boodschap van ‘John & Yoko’ is nu zelfs actueler dan ooit. Hun historische actie wordt in eigentijds perspectief gezet met drie exposities waarin de thema’s illustratieve fotografie, vrede en Nederland verweven zijn. Met deze gratis toegankelijke exposities wordt de aandacht gevestigd op 40 jaar actuele vredesboodschappen in fotografie als kunstvorm. De 3 x 40 beelden worden op zeer groot formaat gepresenteerd. Message by photo 1969-2009 is een keuze van 40 beelden, gemaakt tussen 1969 en 2009, die laat zien wat Nederland heeft voortgebracht op illustratief fotografiegebied binnen het thema ‘vrede’. Professionele fotografen worden uitgenodigd hun meest sprekende visuele vredesboodschap in te zenden.

What happened in Room 702? is de titel van een verhalende expositie van 40 beelden die direct of indirect een terugblik geven op de feitelijke Bed-in happening. Het materiaal is afkomstig van topfotografen, onder wie Govert de Roos, Nico Koster, Claude Vanheye en Cor Jaring, aangevuld met historisch fotomateriaal door Spaarnephoto. Een deel van de foto’s is nog niet eerder vertoond aan het publiek. People like U & Me 4 Peace is gewijd aan de top-40 van best gejureerde beelden, ingezonden door het publiek.

Ode aan Lennon
Zondag 29 maart wordt ter afsluiting van de herdenkingsweek in Hilton Amsterdam de Lennon Memorial Day georganiseerd. Beatle Cover Bands uit binnen- en buitenland brengen songs van John Lennon ten gehore. Er zijn presentaties van mensen die destijds betrokken waren bij de Bed-in for Peace, er worden documentaires over John Lennon vertoond en er zal een expositie worden ingericht van Lennon memorabilia. Deze dag is een initiatief van de stichting Beatles Fanclub Nederland in samenwerking met Hilton Amsterdam.