woensdag, januari 21, 2009

Verbrande gitaar van Jimi Hendrix te koop


Hendrix' Stratocaster uit 1965: alleen brandplekken op hals en slagplaat.

De 1965 Fender Stratocaster, de eerste gitaar die Jimi Hendrix in brand stak, komt begin september onder de hamer op een veiling in Londen. Verwachte opbrengst: 650.000 euro.

Op 31 maart speelde Jimi Hendrix als voorprogramma van de Walker Brothers in het Londense Finsbury Astoria. De Amerikaan Hendrix verbleef in Groot-Brittanniƫ op een tijdelijk visum en hij was vastbesloten een onuitwisbare indruk te maken. Hij liet zijn vertrouwens- en pr-man Tony Garland in een nabijgelegen ijzerwarenhandel aanstekerbenzine kopen en aan het eind van zijn optreden stak hij zijn Fender Stratocaster aan. Daarmee verlegde hij definitief de grenzen van wat een rockoptreden kon zijn.

Het was een publiciteitsstunt van je welste. het publiek keek verbijsterd toe hoe Hendrix werd afgevoerd naar een ziekenhuis met kleine verwondingen aan zijn handen.

Het vuur werd gedoofd en de gitaar werd door de roadies van Hendrix meegenomen. Hij kwam via het kantoor van Garland terecht in het huis van Noel Redding, Hendrix' bassist. Uiteindelijk haalde Garland hem daar weg en zette hij hem in de garage van zijn ouders in Hove, nabij Brighton, waar hij vorig jaar werd ontdekt door een neef van Garland.

De vlammenact van Hendrix werd pas werkelijk wereldwijd beroemd, toen hij hem op het popfestival van Monterey in 1967 herhaalde en dat werd vastgelegd op film.

Van de gitaar in Monterey bleef weinig over, maar de gitaar die Hendrix in Astoria aanstak, bleef ongedeerd met uitzondering van brandplekken op de hals en de slagplaat.

Hendrix heeft zijn stunt maar twee keer uitgehaald, waardoor het te veilen exemplaar volgens sommigen de belangrijkste nog bestaande Hendrixgitaar ter wereld is. Belangrijker nog dan de Stratocaster die Hendrix op het legendarische Woodstockfestival bespeelde. Die gitaar leverde bij een eerdere veiling overigens 900.000 euro op.
--------------------------------------------------------------------------------